Χωρίς κατηγορία

Τι είναι η αντίστροφη όσμωση νερού;

antistrofi-osmosi-nerou

Το νερό αποτελεί αγαθό και η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό σε οποιαδήποτε περιοχή, αποτελεί μια πρωταρχική ανάγκη. Στην προσπάθεια για την εξασφάλισή του η τεχνολογία έχει συμβάλει τα μέγιστα με πολλούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι και η αντίστροφη όσμωση νερού, μια μέθοδος που είναι βασική στο να διασφαλίσουμε τη βελτίωση του νερού που πίνουμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά. Τι ακριβώς όμως είναι η αντίστροφη όσμωση, πώς μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του νερού, ειδικά σε περιοχές με μεγάλο πρόβλημα όπως τα νησιά και με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να είναι χρήσιμη; Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Αντίστροφη όσμωση

Όταν μιλάμε για την αντίστροφη όσμωση νερού, αναφερόμαστε σε μια τεχνολογία που έχει αναδειχθεί ως κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας πόσιμου νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου. Με πιο απλά λόγια, η αντίστροφη όσμωση είναι η διαδικασία για την αφαλάτωση νερού που δεν έχει τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι όσο το θαλασσινό και της αφαίρεσης άλλων μικροοργανισμών που καθιστούν το νερό ακατάλληλο για χρήση.

Το νερό στα νησιά και των ποταμών είναι τα συνηθέστερα που χρειάζονται αφαλάτωση για να γίνουν πόσιμα και κατάλληλα για οικιακή χρήση. Όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι, τόσο μεγαλύτερη πίεση κι ενέργεια θα χρειαστεί για να αφαιρεθούν τα άλατα και οι μικροοργανισμοί από το μη πόσιμο νερό. Η αντίστροφη όσμωση του νερού έχει ιδιαίτερη σημασία για το νερό στα νησιά και τις περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε φυσικούς πόρους νερού, καθώς με τη βοήθεια των συστημάτων αντίστροφης όσμωσης, μπορούν να παραχθούν μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού από τη θάλασσα ή άλλες μη κατάλληλες πηγές, περιορίζοντας την εξάρτηση από τη βροχή ή τις υπόγειες πηγές.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως ένα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης δεν είναι χρήσιμο και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, καθώς μπορεί το νερό να είναι πόσιμο, αλλά χρειάζεται επιπλέον φιλτράρισμα ώστε να είναι ακόμη πιο καθαρό, ελαχιστοποιώντας το σύνολο μικροοργανισμών που περιέχει.

Φίλτρο νερού αντίστροφης όσμωσης

Η αντίστροφη όσμωση όμως δεν χρησιμοποιείται μόνο σε μεγάλες ποσότητες με μη πόσιμο νερό. Ένα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε σπίτι, προσφέροντας μεγαλύτερη καθαρότητα στο νερό του οικιακού δικτύου.


Έτσι, το φίλτρο αντίστροφης όσμωσης χρησιμοποιώντας μία σειρά φίλτρων για την αφαλάτωση και μια μεμβράνη όσμωσης, η οποία επιτρέπει την είσοδο μόνο του νερού και φιλτράρει τις όποιες ανεπιθύμητες ουσίες όπως τα άλατα, τους μικροοργανισμούς και τις λοιπές ακαθαρσίες που τυχόν υπάρχουν, κρατώντας το νερό πολύ πιο καθαρό.


Χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης υπάρχει μια αποτελεσματική κι αξιόπιστη λύση για την παραγωγή καθαρού και υγιεινού πόσιμου νερού καθώς:

  • Αφαιρούνται τα άλατα και οι μεταλλικές ουσίες από το νερό, κάνοντάς το πόσιμο και κατάλληλο για οικιακές χρήσεις όπως το μαγείρεμα
  • Σχεδόν εξαλείφονται οι μικροοργανισμοί, τα μικροσωματίδια, τα βακτήρια κι άλλες ανεπιθύμητες ουσίες
  • Παρέχεται υψηλής ποιότητας και καθαρό νερό
  • Επιτρέπει την επεξεργασία νερού από διάφορες πηγές

Ποια τα στάδια που περνάει το νερό;

Για να ολοκληρωθεί η αντίστροφη όσμωση περνάει αρκετά στάδια μέχρι να γίνει η αφαλάτωση του νερού και να γίνει υψηλής ποιότητας και καθαρότητας:

  • Είσοδος του νερού που μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές
  • Το νερό περνά από μια σειρά πρόφιλτρων ώστε να αφαιρεθούν τα μεγάλα σωματίδια (πχ άμμος, σκουριά, κ.α.)
  • Με την αντίστροφη όσμωση το νερό φτάνει σε μια συμπυκνωμένη μεμβράνη όσμωσης η οποία είναι εξαιρετικά λεπτή κι επιτρέπει μόνο σε αυτό να περάσει, κρατώντας τις ανεπιθύμητες ουσίες (άλατα, βακτήρια, μόλυβδο, χημικά μικροοργανισμούς κ.α.).
  • Το μη πόσιμο νερό μαζί με μικρόβια, μικροσωματίδια ή χημικά συγκεντρώνονται κι απομακρύνονται από το σύστημα.
  • Το νερό είτε αποθηκεύεται σε κάποιο δοχείο, είτε βγαίνει από τις σωληνώσεις πλέον καθαρό, υγιεινό και κατάλληλο για οικιακή χρήση.

Ποιους ρύπους απομακρύνει μία αντίστροφη όσμωση από το νερό;

Η αντίστροφη όσμωση αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για την αφαίρεση διαφόρων ρύπων και μικροοργανισμών από το νερό, προσφέροντας έτσι καθαρό και υγιεινό πόσιμο νερό. Σε περιοχές με πόσιμο νερό, οι συνηθέστεροι τύποι ρύπων που φιλτράρονται είναι οι παρακάτω:

  • Άλατα: Η κύρια λειτουργία σε ένα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης είναι να απομακρύνει τα άλατα από το νερό, όπως τα άλατα του μαγνησίου, του ασβεστίου και του νατρίου.
  • Βαρέα Μέταλλα: Η αντίστροφη όσμωση αφαιρεί επίσης βαρέα μέταλλα όπως το μόλυβδο, τον υδράργυρο, τον κάδμιο και τον χρώμιο από το νερό.
  • Βακτήρια και Μικροοργανισμοί: Τέτοιου είδους μικροσωματίδια συγκρατούνται από τις μεμβράνες ενός φίλτρου με αντίστροφη όσμωση.
  • Χλώριο: Σε πολλές περιοχές το χλώριο είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα στο νερό. Έτσι το φίλτρο αντίστροφης όσμωσης συγκρατεί την περίσσια ποσότητα των προϊόντων χλωρίωσης βελτιώνοντας τη γεύση κα τη μυρωδιά του νερού.
  • Χημικές Ουσίες: Ανεπιθύμητες ουσίες όπως φυτοφάρμακα κι άλλα χημικά ρυπαντικά που μπορεί μπορεί να φτάνουν στο νερό απομακρύνονται.
  • Οργανικές Ουσίες: Σε σπάνιες περιπτώσεις στο δίκτυο ύδρευσης φτάνουν αρκετές οργανικές ενώσεις, συνήθως επικίνδυνες που κι αυτές απορρίπτονται με ένα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης.

Όπως είναι σαφές, η αντίστροφη όσμωση είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο υγειονομικής προστασίας που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι, παρέχοντας ασφαλές και καθαρό νερό για κάθε χρήση.

Αφήστε μια απάντηση