Καθαρό Νερό

Καφέ χρώμα ή δυσοσμία στο νερό. Τι μπορεί να φταίει;

disosmia-sto-nero

Στις μέρες μας, η προσοχή στη διατροφή και την υγεία μας μεγαλώνει όλο και περισσότερο, η ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε αποτελεί έναν ουσιώδη παράγοντα. Κυρίως μετά από φυσικές καταστροφές αλλά όχι μόνο τότε, σίγουρα έχουμε αντιμετωπίσει πρόβλημα με το καφέ χρώμα στο νερό ή με τη δυσοσμία στο πόσιμο νερό ακόμα και της βρύση μας. Αυτό το φαινόμενο, αν και μπορεί να θεωρηθεί ασήμαντο αρχικά καθώς έπειτα από λίγο σταματά, ίσως να είναι ένδειξη ενός μεγαλύτερου προβλήματος που αφορά την υγεία και την ποιότητα του πόσιμου νερού μας. Τι συμβαίνει όταν το νερό μας έχει καφέ χρώμα ή αντιλαμβανόμαστε μια άσχημη οσμή στο ποτήρι μας και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα για να διασφαλίσουμε καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό;

Καφέ χρώμα στο νερό. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Το φαινόμενο με το καφέ χρώμα στο νερό είναι κάτι που συχνά προκαλεί ανησυχία, έστω και στιγμιαία, καθώς όταν το νερό μας αποκτά αυτό το ασυνήθιστο χρώμα, μπορεί να υποδεικνύει πολλαπλά προβλήματα που αφορούν την ποιότητα και την ασφάλειά του. Δεν είναι λίγες οι φορές που το καφέ νερό σταματά, όμως διατηρείται μια δυσοσμία στο πόσιμο νερό. Οι πρώτες αιτίες που μας έρχονται αμέσως στο μυαλό συνήθως είναι:

 • χώμα στο πόσιμο νερό ή
 • σκουριά στο νερό.

Όμως δεν είναι μόνο αυτές, καθώς δεν αποκλείεται το πρόβλημα να είναι βαθύτερο, ανάλογα με την περιοχή, το περιβάλλον και τις συνθήκες του νερού. Μία από τις πιθανές αιτίες για το καφέ είναι η παρουσία ιόντων όπως το σίδηρο ή το μαγγάνιο, που μπορούν να φτάσουν στο νερό από το έδαφος ή το δίκτυο σωληνώσεων, προκαλώντας την αλλοίωση του χρώματος του νερού. Δεν πρόκειται δηλαδή για σκουριά στο νερό, αλλά για χημικές ενώσεις που αλλοιώνουν την όψη, την οσμή και τη γεύση του και δίνουν το καφέ χρώμα στο νερό. Επίσης, η δυσοσμία στο πόσιμο νερό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία οργανικών υλικών ή βακτηριδίων, τα οποία με την ανεπιθύμητη οσμή μπορούν να προκαλέσουν μια ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια του νερού που καταναλώνουμε.

Το σύστημα ύδρευσης και σωληνώσεων πολλές φορές έπειτα από μεγάλες βροχές δεν μπορεί να συγκρατήσει το χώμα στο πόσιμο νερό, κάνοντας το ακατάλληλο για κατανάλωση. Ακόμη, πολλές φορές οι σωληνώσεις δεν συντηρούνται σωστά και μεταφέρουν σκουριά στο νερό. Πολλές φορές το χρώμα σύντομα καθαρίζει, όμως η δυσοσμία στο πόσιμο νερό είναι ένδειξη προβλήματος και καθιστά τη χρήση ενός φίλτρου νερού απαραίτητη για την ασφάλεια της υγείας μας.

Παλιές σωληνώσεις ύδρευσης

Είναι γνωστό πως το νερό φτάνει στο σπίτι μας μέσων των σωληνώσεων ύδρευσης. Πόσο καλά έχουν συντηρηθεί όμως; Με την πάροδο του χρόνου, κυρίως εξαιτίας της διάβρωσης και της διαρροής, τα μεταλλικά υλικά των σωληνώσεων φθείρονται από τα χημικά και τα άλατα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει σταγονίδια σιδήρου ή μαγγανίου που περνάνε στο νερό, δίνοντας ένα καφέ χρώμα στο νερό, μια μεταλλική γεύση ή και δυσοσμία στο πόσιμο νερό. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το καφέ νερό ή τη σκουριά στο νερό, μια λύση είναι η αντικατάσταση κάποιων σωληνώσεων στο σπίτι μας, αλλά δεν είναι δυνατή η αλλαγή ολόκληρου του δικτύου. Έτσι, η πιο ασφαλής και οικονομική λύση είναι η χρήση ενός φίλτρου νερού που απαλλάσσει αμέσως από:

 • δυσοσμία στο πόσιμο νερό
 • καφέ νερό
 • χώμα στο πόσιμο νερό
 • σκουριά στο νερό
 • λοιπούς παθογόνους μικροοργανισμούς

Μπορεί λοιπόν οι παλιές σωληνώσεις ύδρευσης να αποτελούν μια αόρατη απειλή για την υγεία και την ποιότητα του νερού, όμως με τη χρήση ενός φίλτρου νερού μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητά του κατακόρυφα.

Θολό νερό, τι φταίει;

Η ποιότητά του νερού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία μας, καθώς όταν βλέπουμε καφέ χρώμα στο νερό, υπάρχουν αρκετοί λόγοι ανησυχίας. Όταν το νερό μας είναι θολό, οι πιθανές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό είναι πολλές και ποικίλουν. Η διάχυση σωματιδίων, από άμμο και λάσπη μέχρι βαρέα μέταλλα κι άλατα, είναι οι κυριότεροι λόγοι για το καφέ νερό . Δεν είναι όμως μόνο αυτοί. Οι εμπλοκές στα φίλτρα των συστημάτων ύδρευσης μπορούν να οδηγήσουν σε θολό νερό, καθώς η ανεπαρκής λειτουργία των φίλτρων επιτρέπει στα σωματίδια να περάσουν και να φτάσει μέχρι και χώμα στο πόσιμο νερό, δημιουργώντας θολότητα.

Ακόμη, η παρουσία χημικών ουσιών στο νερό μπορεί να προκαλέσει θολότητα λόγω της ανάμειξης χημικών ουσιών στο σύστημα ύδρευσης. Η συντήρηση του δικτύου είναι απαραίτητη, όμως δεν αρκεί μόνο αυτή. Ένα φίλτρο νερού είναι η καλύτερη λύση, πριν δούμε καφέ χώμα στο νερό, καθώς συγκρατεί όχι μόνο τα μεγάλα τμήματα όπως η σκουριά στο νερό, μα με το φιλτράρισμά του αφαιρεί τους περισσότερους μικροοργανισμούς και σωματίδια, αφαιρώντας ακόμη και τη δυσοσμία στο πόσιμο νερό, κάνοντάς το ασφαλέστερο για κατανάλωση.

Δυσοσμία στο νερό βρύσης, γιατί;

Το νερό είναι άοσμο, γι’ αυτό κι όταν εμφανιστεί δυσοσμία στο πόσιμο νερό εντοπίζεται πολύ εύκολα. Αν και μπορεί να φανεί απλή ενόχληση, υποδεικνύει αρκετά πιο σοβαρά θέματα για την ποιότητα του νερού. Μπορεί να μην υπάρχει πλέον καφέ χρώμα στο νερό όμως υπάρχουν αρκετοί λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η δυσοσμία στο πόσιμο νερό, σαν τους παρακάτω:

 • Πολύ Χλωριωμένο Νερό: Ο λιγότερο ανησυχητικός λόγο, αφού σημαίνει πως η ποσότητα του χλωρίου είναι υπερβολική.
 • Λιγότερο Χλωριωμένο Νερό: Δηλαδή η διαδικασία χλωρίωσης δεν είναι επαρκής και το νερό μπορεί να αποκτήσει μια ενοχλητική μυρωδιά και συγχρόνως περισσότερα βακτήρια.
 • Ανεπαρκής Αερισμός: Η έλλειψη σωστού αερισμού στο σύστημα ύδρευσης μπορεί να δημιουργήσει δυσοσμία στο πόσιμο νερό.
 • Εμφάνιση Βακτηριδίων: Η έντονη παρουσία βακτηριδίων και παθογόνων μικροοργανισμών στο σύστημα ύδρευσης επίσης προκαλεί δυσοσμία.
 • Χημικές Ουσίες: Η παρουσία χημικών ουσιών, όπως τα αλάτια ή τα λάδια, που είναι και η πιο επικίνδυνες, κάνουν το νερό να έχει ενοχλητική οσμή.

Θα μπορούσε να με προστατέψει ένα φίλτρο νερού Olympus;

Αναζητώντας τρόπους για να διασφαλίσουμε την υγεία και την ποιότητα στο νερό μας, τα φίλτρα νερού Olympus είναι μια επιλογή που αξίζει να εξετάσουμε, καθώς μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά ενοχλητικά σωματίδια, χλώριο, βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς και σωματίδια που μπορεί να περιέχονται στο νερό μας. Το φίλτρο νερού Olympus αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού που καταναλώνουμε και την προστασία της υγείας μας.

Αφήστε μια απάντηση