Καθαρό Νερό

Ποιά είναι τα βαρέα μέταλλα στο νερό; Πως μπορώ να απαλλαγώ από αυτά;

Βαρέα μέταλλα στο νερό

Τα βαρέα μέταλλα στο νερό αποτελούν ένα ανησυχητικό θέμα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, πόσο μάλλον η επικινδυνότητα των βαρέων μετάλλων στο πόσιμο νερό του σπιτιού μας. Η συγκέντρωση και η τοξικότητα βαρέων μετάλλων δεν είναι σταθερή και ποικίλη από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τον υδροφόρο ορίζοντα της κάθε μιας. Δεν είναι λίγα τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκληθούν από την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων, όπως και οι φθορές στις σωληνώσεις και στις συσκευές ενός σπιτιού. Τα φίλτρα νερού είναι ένας από τους καλύτερους και οικονομικότερους τρόπους για να προστατευθούμε από αυτά.

Τι είναι τα βαρέα μέταλλα στο νερό;

Όταν μιλάμε για τα βαρέα μέταλλα στο νερό, αναφερόμαστε σε μια ομάδα χημικών στοιχείων με μεγάλη πυκνότητα και μεγάλο ατομικό βάρος. Η προέλευσή τους οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που μπορούν να είναι είτε φυσικοί, είτε ανθρωπογενείς, με κάποιους από τους κυριότερους να είναι οι παρακάτω:


● βιομηχανικές διεργασίες,
● γεωργικές δραστηριότητες,
● απορροές αστικών αποβλήτων,
● διάλυση από γεωλογικές στρώσεις.
● φυσικές πηγές (πχ εκτίναξη γεωλογικών στρωμάτων).


Η συγκέντρωση τους στο νερό, ουσιαστικά προκαλεί τη μόλυνσή του κι έχει πολλές επιρροές, από την αλλοίωση της γεύσης του νερού, μέχρι προβλήματα υγείας που δημιουργούνται από την τοξική δράση των βαρέων μετάλλων, όπως θα δούμε παρακάτω. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχονται και να διαχειρίζονται οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στο νερό, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία η δική μας, αλλά και του περιβάλλοντος.

Μια λίστα με βαρέα μέταλλα

Τα βαρέα μέταλλα στο νερό είναι πάρα πολλά, όμως αυτά που συναντάμε πιο συχνά, είναι τα ακόλουθα:
● Μόλυβδος (Pb)
● Κάδμιο (Cd)
● Αρσενικό (As)
● Υδράργυρος (Hg)
● Χρώμιο (Cr)
● Νικέλιο (Ni)
● Χαλκός (Cu)
● Σίδηρος (Fe)
● Μαγγάνιο (Mn)
● Ψευδάργυρος (Zn)
● Αμίαντος (ίνες Αμιάντου)

Η λίστα είναι ενδεικτική καθώς τα βαρέα μέταλλα στο νερό είναι περισσότερα και διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Τα φίλτρα νερού βοηθάνε ουσιαστικά στη μείωση τους στο πόσιμο νερό, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό μας.

Η τοξική δράση τους στον οργανισμό/Γιατί είναι επικίνδυνα;

Η τοξική δράση των βαρέων μετάλλων διαφέρει και ανά γεωγραφική περιοχή και ανά μέταλλο, καθώς κάθε ένα έχει διαφορετική τοξικότητα κι επιδρά διαφορετικά στον οργανισμό μας, ανάλογα με την ποσότητα και τη διάρκεια της έκθεσης σε αυτό. Η έκθεση σε μόλυβδο, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές διαταραχές, καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως και σε προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα.


Στα βαρέα μέταλλα στο νερό, βρίσκεται και το κάδμιο το οποίο είναι σημαντικός παράγοντας για την πρόκληση βλάβης στα νεφρά, ενώ η τοξικότητα βαρέων μετάλλων του αρσενικού και του υδραργύρου ευθύνονται για προβλήματα στο νευρικό μας σύστημα. Ακόμη, το χρώμιο και το νικέλιο, μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλές δερματικές παθήσεις, ανάλογα με τη συγκέντρωσή τους στο νερό.


Τα βαρέα μέταλλα όμως, δεν έχουν μόνο τις παραπάνω επιπτώσεις, αφού η μακροχρόνια έκθεση σε αυτά προκαλεί διαταραχές στο μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα που μπορεί να δημιουργήσουν μέχρι και καρκίνο.
Είναι φανερό λοιπόν πως ο έλεγχος και η μείωση της έκθεσης μας στα βαρέα μέταλλα στο νερό είναι ουσιώδης για τη διατήρηση της υγείας μας και τα φίλτρα νερού είναι πλέον απαραίτητα σε κάθε σπίτι.

Πως μπορεί ένα φίλτρο Olympus να βοηθήσει σε αυτό;

Μπορεί τα βαρέα μέταλλα στο νερό να είναι αρκετά επικίνδυνα, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να προστατευτούμε από αυτά και τα φίλτρα νερού Olympus είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους περιορισμού στην τοξικότητα βαρέων μετάλλων κι όχι μόνο σε αυτό, αφού βοηθά και με άλλους τρόπους.


Αρχικά, τα φίλτρα νερού της Olympus είναι γνωστά για την αξιοπιστία, την απόδοση και την προστασία που προσφέρουν στο νερό, αφού χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες φιλτραρίσματος που απομακρύνουν τα βαρέα μέταλλα στο νερό, όπως μόλυβδο, κάδμιο, αρσενικό, χρώμιο , υδράργυρο, νικέλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, αμίαντο ώστε να προστατεύεται η υγεία του ανθρώπινου οργανισμού από τις αρνητικές τους επιπτώσεις. Ακόμη, με τη χρήση των πιστοποιημένων τεχνολογιών τους, τα φίλτρα νερού Olympus αφαιρούν το χλώριο όπως και τις χλωριωμένες οργανικές ενώσεις, ενώ ταυτόχρονα εξουδετερώνουν παθογόνα βακτήρια στο νερό, προσφέροντας επιπλέον προστασία για την υγεία και βελτιώνοντας τη γεύση του νερού, ακόμη και τη μυρωδιά του.


Έτσι, αφαιρώντας τα βαρέα μέταλλα στο νερό και τις λοιπές επιβλαβείς ουσίες, τα φίλτρα νερού της Olympus βελτιώνουν συνολικά την ποιότητα του πόσιμου νερού, καθιστώντας το πιο καθαρό κι ασφαλέστερο για κατανάλωση. Τα φίλτρα νερού Olympus είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν υψηλή ποιότητα κι απόδοση στον τομέα της καθαριότητας του νερού, με ποικιλία στα φίλτρα νερού, για να καλύπτουν διάφορες ανάγκες, οικιακές κι όχι μόνο. Ένα φίλτρο νερού Olympus μπορεί να προστατεύσει την υγεία του οργανισμού μας, αφού με το φιλτράρισμά του, η αφαίρεση βαρέων μετάλλων, οι αντιμικροβιακές ιδιότητες και η βελτίωση της γεύσης είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει για καθαρό κι ασφαλές νερό για οποιαδήποτε χρήση.


Τα μοντέλα των φίλτρων νερού Olympus καλύπτουν κάθε ανάγκη κι αποτελούν την καλύτερη επένδυση για να απαλλαγείτε από τα βαρέα μέταλλα στο νερό.

Αφήστε μια απάντηση